Wiadomo, jakie miasto będzie gospodarzem reprezentacji Polski w trakcie trwania mistrzostw Europy w 2012. Prezes PZPN Grzegorz Lato posłuchał się selekcjonera Franciszka Smudy.
- Żadnych niespodzianek nie przewiduję. Nasi piłkarze będą trenować w Grodzisku Wielkopolskim, bo zgodziłem się z selekcjonerem, że to najbardziej nadający się do tego ośrodek w Polsce - mówi szef PZPN. - Przyjedziemy tu na EURO 2012 - nie pozostawia wątpliwości Smuda.
Wybór tego ośrodka oznacza prestiżową porażkę Wronek, gdzie jeszcze niedawno najczęściej przebywali na zgrupowaniach biało-czerwoni. Tam jeździli kadrowicze za czasów Pawła Janasa i jego następcy - Leo Beenhakkera. Dopiero Franciszek Smuda zerwał z tą tradycją. Plotkowano, że to złośliwy rewanż za to, że właściciel Lecha Poznań Jacek Rutkowski nie przedłużył z nim trenerskiego kontraktu na Bułgarskiej. A właśnie do Amiki - firmy Rutkowskiego należy ośrodek we Wronkach. - Nie doszukujcie się żadnych podtekstów. Wolę Grodzisk Wielkopolski, bo ma lepsze zaplecze treningowe - tłumaczy selekcjoner.
Nie tylko ośrodek we Wronkach chciał gościć reprezentację Polski podczas EURO 2012. Rywalizację wygrał Zbigniew Drzymała, bo do niego należy ośrodek w Grodzisku Wilkp. Były właściciel grającej przez dekadę w ekstraklasie Dyskobolii Groclin (dwa lata temu sprzedał klub za 20 mln zł Józefowi Wojciechowskiemu) sobie tylko znanymi sposobami przekonał szefów PZPN do podpisania kontraktu.
- Nie jestem człowiekiem znikąd i to z pewnością pomogło mi w negocjacjach. Przez lata starannie tworzyłem ten ośrodek i jestem pewien, że spełnia on wysokie europejskie standardy - podkreśla Drzymała. Ośrodek nadal będzie prowadził działalność komercyjną (w przerwie zimowej będzie w nim przebywać m.in. Polonia Warszawa), ale ustalono, że kadra ma priorytet w rezerwowaniu jakichkolwiek terminów.
źródło: eurosport.pl
Od początku stawiałem jednak na obiekty Amici we Wronkach, ulubione miejsce Janasa i Beenhakkera a tu jednak Grodzisk. Może to i leiej bo jak na polskie warunki to jest chyba najlepszy taki ośrodek w kraju (hotel, 4 pełnowymiarowe boiska, cisza).